Senzatia de caldura nu e de la tensiune. E posibil sa fie de la tiroida, astea sunt manifestari de hipertiroidism. Eu zic sa iti faci analizele, dar nu numai A-tpo, TSH, T4, T3. Neaparat sa faci si anti-tireoglobulina, ca si asta e mai mult decat relevanta. Daca ai hipertiroidism, de aici ai facut si vitiligo.
Cum spuneam acum cateva zile, am fost la control la tiroida. Si surpize, surprize, am hipo-tiroidism. Nu ma asteptam deloc, mai ales ca nu arat a fi hiper/hipotiroidian, iar medicii care m-au palpat pana acum au zis ca nu am nimic, doar f. putin tiroida umflata. Insa ca nu era cazul de medicamentatie. Dar uite ca la analize a iesit altceva. Eu nu sunt deloc grasut (ba dimpotriva, sunt destul de obsedat de cum arat, merg regulat la sala de forta), eu zic ca nu am gusa, insa uite ca aveam, dar nu prea era vizibila (ca se poate si asa). Tiroida e o glanda ca un fluture de 2cmX4 cm asezata intre marul lui adam si baza gatului. Cine e hipo/hiper, acolo trebuie sa aiba gusa endemica (multi au grasime chiar sub barbie, aia nu e gusa endemica). Ea produce doi hormoni: tiroxina (T4) si triiodotironina(T3). Daca tiroida nu functioneaza cum trebuie sau alimentatia nu contine iod suficient, apar problemele, tiroida se mareste ca sa poata sa sintetizeze iodul, si apare gusa endemica.
Analizele relevante se fac la sange si sunt acestea:
-hormonii antitiroidieni (ATPO)…0-12
-T4…0.8-1.9
-T3…1.5-4.1
-TSH…0.4-4
-anticorpii antitireoglobulina…0-34
Cine are probleme la ATPO, T4, T3 si TSH poate sa aiba o tiroidita autoimuna, eu am avut doar la antitireoglobulina, asa ca am doar hipo-tiroidism si trebuie sa iau medicamente sa suplinesc lipsa iodului din sange.
Doctora mi-a spus ca da, probabil afectiunea tiroidei mi-a declansat vitiligo. Mi-a spus ca tratamentul pt. tiroida o sa ma ajute, in sensul ca nu imi mai apar pete noi (asta r fi minunat, e super, zic eu). Sigur va fi asa? am intrebat eu. Sper!! (a spus d-na doctor).
Alte consecinte ale afectiunilor tiroidei sunt sistemul imunitar deficitar (de asta am racit eu de 3 ori in toamna asta), tulburari neuro-psihice (mixedem)-in cazurile grave. Privitor la sistemul imunitar, a vrut sa imi dea coenzima Q10 in ulei de catina, dar am refuzat pt. ca am mai luat si mi-a provocat o gramada de pete. Ea a zis ca nu e adevrat, dar asistenta ei a adaugat ca se poate sa am dreptate, la unii intaritoarele sistemului imunitar duc la agravarea v, ca au mai avut cazuri.
Tot ea mi-a zis ca, teoretic, exista o predispozitie catre bolile autoimune ale unor persoane, adica cine face una sa dea si in altele. Insa, in practica nu e asa: apare o boala autoimuna la o persoana, si pe langa ea mai poate apare vitiligo. Adica o persoana poate avea maxim 2 boli autoimune, din care una e in mod obligatoriu vitiligo. Si eu o cred, ca am vazut pe un site englezesc cum un doctor spunea ca cei care au vitiligo pot sa fie fericiti ca au facut vitiligo si nu alta boala autoimuna, mult mai grava (pt. ca daca ai inclintie/predispozitie spre boli autoimune, tot faci una pana la urma, asa ca mai bine faci vitiligo care nu e asa grava).
Cam atat, sunt multe de spus dar nu mai am timp, daca cineva are intrebari le astept, dar dupa Craciun ca plec in concediu!
Dragi prieteni,
Revin asupra mailului anterior si va comunic ca nu se stie deocamdata daca am sau nu probleme cu tiroida. Am facut si eco la ROMAR, si a iesit binisor, d-ra de acolo mi-a spus ca sigur nu sunt hipo, deci sa nu iau euthyrox. Antitireoglobulina mai mare poate fi de la multe cauze. Pot sa nu am nimic, sau pot sa am Basedow. Asa ca mai revin cu informatii pe masura ce fac si alte investigatii.
H3. Vitiligo - Boala autoimuna
Constanta Turda
Spitalul Clinic Judetean Oradea
In vitiligo 3 teorii etiopatogenice beneficiaza de argumente valabile: teoria autoimuna, autocitotoxica, neurala.
Vitiligo este considerata o boala autoimuna datorita generarii si prezentei de autoanticorpi indreptati impotriva antigenelor melanocitare.
Tirozinaza, o enzima importanta in formarea melaninei este un principal autoantigen in vitiligo autoimun.
Anticorpii antitirozinaza reactioneaza incrucisat cu alte enzime recunoscute ca autoantigene in alte boli autoimune.
Astfel de enzime cu rol de autoantigene sunt:
- glutamat decarboxilaza proteine b celulare pancreatice;
- aromatic-L-aminacid decarboxilaza celulelor b pancreatice;
- 3 citocromi P450-steroid 17 hidroxilaze P450C17
- steroid 21 hidroxilaze P450C21
- enzime de sciziune a lantului lateral P450scc
O rata inalta a acestor autoantigenea fost observata la pacientii cu sindroame poliglandulare autoimune, asociere de multiple disfunctii endocrine de origine autoimuna, aparute la un individ cu susceptibilitate crescuta.
In serul pacientilor cu vitiligo s-a constatat cresterea semnificativa si a altor anticirpi ca: antitiroglobulina (ATG), antitiroid microsomal (ATM), anticelula parietala gastrica, anticelule pancreatice, antiovarieni, anticentromeri, anticorpi antinucleari, antimicrosomali, antifibra musculara neteda.
Prezenta acestor anticorpi explica asocierea vitiligo cu alte boli de natura autoimuna.
Am citit pe net despre munca d-rui Alfred Spritz si recentele lui descoperiri in legatura cu aceasta boala! Acum este sigur ca e de natura autoimuna, dr. Spritz a spus clar asta. Dr. Spritz a studiat familiile cu mai multi membri bolnavi de v., in care boala are un puternic ascendent genetci. A ajuns la concluzia ca sunt 5 gene raspunzatoare de aceasta boala, dar la 90% dintre cazuri cromozomul 17 e de vina!!
El spera (atentie doar spera) ca, incepand de la aceasta descoperire sa scoata noi medicamente, dar nu mai devreme de 1 an de zile!
Buna tuturor, si felicitari lui Mircea pentru acest site.
Am vitiligo de 4ani . S-a declansat primavara cu un punct alb pe fata ,si in trei ani, am fata ca a lui C. Dinu, dar mi-a ramas parul negru asa ca il maschez cu un pic de barba. La mine s-a transmis genetic,dar s-a
declansat pe o cadere nervoasa.Eu sunt sigur ca aceasta boala are legatura cu sistemul nervos. Am cunoscut circa 10 persoane mature cu V. si am observat ca au avut o suparare ,un necaz cind s-a declansat ,si se pare ca suntem niste persoane interiorizate
Eu am luat pentru calmare cu bune rezultate Laptisor de matca ,in fiole si 9vita pentru stopare. De 2 saptamani am inceput tratament cu Vitix gel iar ca suplimente PREGVIT DE ZINC , si astept rezultate.
As vrea sa aflu de la cei care l-au folosit daca a dat rezultate.
Eu folosesc Vitix gel, dar si Vitix capsule, cu rezultate bune. Vitix-ul gel incetineste sau chiar stopeaza marirea petelor, iar teoretic Vitix capsule stabilizeaza boala. In practica nu e chiar asa, imi apar pete noi constant.
Sa stii ca stres-ul e principalul factor de declansare a bolii, alaturi de soare. Trebuie sa ne ferim de amandoua!
Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: am vitiligo de 25 ani ( povestea mea am mai spus-o), si desi am citit si pe forum si mi-au si fost recomandate, analizele pentru tiroida le-am facut abia sapt trecuta. Azi mi-am luat rezultatele, si va rog sa sa va spuneti parerea, ca eu nu mai am rabdare pana ajung la doctorul care mi le-a recomandat: TSH 12,96 si Anti TPO 754,2. Din ce am citit pe net rezultatele indica o hipotiroidie dar… Anti TPO: 754,2 cand laboratorul imi indica ca valori normale 0.0-12.0/Ul/mL??? Mi se pare exagerat de mult…o fi vreo greseala sau chiar se poate asa ceva?
ATPO=hormoni antitiroperoxidaza si are valor normale 0-34 ul/ml.
Orice valoare mai mare de 34 este un marker pt tiroidita autoimuna. Aceasta poate fi asociata cu hipotiroidism (boala Hashimoto) sau hipertiroidism (boala Graves). Ambele sunt f urate, pt ca autoanticorpii distrug, mananca tiroida in timp. Graves si Hashimoto sunt tot boli autoimune, ca si vitiligo, numai ca mult, mult mai grave; in cazul Vitiligo autoantcorpii mananca pigmentul din piele (melanina), pe cand in Graves si Hashimoto autoanticorpii mananca glanda tiroida.
Dar nu in toate cazurile in care ATPO este mare, apare obligatoriu si distrugerea tiroidei.
Insa valoarea ta e imens de mare, nu am mai vazut asa valori mari, deci EU ZIC CA E O GRESEALA DE LABORATOR.
Multumesc Teo. O sa merg la doctor si probabil o sa repet si analiza.
stie cineva daca v. poate avea vreo legatura cu infertilitatea masculina?
Diagnosticul meu este, asa cum bine ai intuit Teo, tiroida autoimuna cu o usoara hipotiroidie.
Asa ca am reusit performanta de a mai adauga inca o boala din categoria celor autoimune, pe langa vitiligo (ma intreb ce o mai urma). Acum trebuie sa fac tratament cu euthyrox -sper nu toata viata- si stau si ma gandesc cat influenteaza acest tratament vitiligo. Voi trai si voi vedea…
@Silviu: vitiligo nu are nici o legatura cu infertilitatea masculina. Unii barbati pot avea dificultati de erctie din cauza faptului ca sunt complexati de pete, dar asta nu inseamna ca sunt infertili.
@Cristina: Euthyrox-ul e o pastila mica, cu efecte miraculoase in cazul celor cu hipotiroidie.
Rezultatele apar totusi cam dupa 6 sapt, asa ca nu te astepta la schimbari peste noapte.
Pe de alta parte, pt Vitiligo e mai bine ca ai si hipotiroidie: odata cauza vitiligo fiind descoperita (hipotiroidia), nu iti vor mai aparea pete noi, iar cele vechi se repigmenteaza mai usor. Bafta.
revin cu detalii in urma analizelor pe care le-am facut, dar nu inainte de a va spune ca, inainte sa se declanseze v., nu prea am vazut medicul la fata in viata mea, am fost perfect sanatos. si dintr-o data, aflu lucruri noi despre mine. s-o luam cu inceputul, in ordinea cronologica:
dupa o perioada in care am incercat impreuna cu sotia mea sa avem un copil, medicul ne recomanda sa ne facem amandoi analizele; rezultatele ei sunt ok, ale mele nu: doua spermograme indica azoospermie. m-a mirat asta, pentru ca ma consideram pana acum perfect sanatos.
merg mai departe si la ecografia testiculara nu apare nimic in neregula, totul ok.
merg la endocrinolog si rezultatul analizelor arata asa:
- FSH 50.5 (nivel crescut)
- LH 10.6 (nivel crescut)
- testosteron 13.07 (nivel normal)
- testosteron liber 0.036 (nivel normal)
in cuvinte simple, datorita unei dereglari hormonale nu se produc spermatozoizi.
endocrinologul vede ca am vitiligo si imi spune ca, fiind o boala autoimuna, e posibil sa fie afectata si tiroida. rezultatele analizelor sunt:
- anti-tpo: 380 (nivel crescut)
- tsh: 1.5 (nivel normal)
cu alte cuvinte, din motive autoimune, organismul a inceput deja sa produca anticorpi impotriva glandei tiroide pt a o ataca (anti-tpo), insa in prezent aceasta nu e afectata si functioneaza normal (tsh).
medicul mi-a spus ca in viitor (greu de estimat cand, poate fi o luna sau pot fi zece ani) se va declansa o hipotiroidie (cel mai probabil).
mi-a mai spus ca la mine, se pare, problema este autoimunitatea: vitiligo si tiroidia sigur sunt pe baza autoimuna, iar azoospermia ar putea fi cauzata tot de factori autoimuni, insa asta nu e sigur deocamdata. alte posibile cauze ar fi oreionul din copilarie sau genetic.
urmeaza sa fac cariotip si test barr pentru o analiza genetica.
voi ce parere aveti, pot fi determinate toate astea de acelasi factor, imunitatea?
multumesc!
Cu certitudine ca DA.
Exista simdromul autoimun multiplu (adica cel putin 3 boli autoimune).
Tu deja ai 2 : vtiligo si tiroidita autoimuna.
Problema e ca, in orice moment se poate agrava problema de la tiroida, si autoanticorpii incep sa iti manance tiroida (la fel cum ei mananca si melanina, producand vitiligo).
Deci e important sa te fersti de socuri emotionale si sa tii un regim de viata si alimentar echilibrat.
Paradoxal, in momentul in care iti vei trata tiroida, vitiligo se va stopa sau va bate in regres.
Bafta.
din ce mi-a spus medicul endocrinolog, tratamentul pt tiroidita va actiona doar asupra tiroidiei pt a-i mentine o functionare cat mai aproape de normal, si nu asupra imunitatii care o ataca. cu alte cuvinte, va actiona asupra efectelor si nu asupra cauzelor. cum ar putea vitiligo sa stagneze datorita tratamentului?
Vitiligo e cauzat si de o proasta functionare a tiroidei; in mom in care ea va functiona bine, se va opri si vitiligo. Au mai fost si alti oameni care s-au trata de tiroida, si apoi vitiligo a dat inapoi. Pe mine ma mira ca doctorul nu stia asta…
Intai apare vitiligo, apoi apare disfunctia tiroidei.
Cat despre explicatie, ea nu exista pt ca mecanismul vitiligo nu e cunoscut. Spun doar ce s-a constatat statistic.
bine ar fi sa fie asa. voi vedea in timp.
pana la urma la tine cum e cu tiroida? e afectata?
Si eu am acelasi diagnostic: vitiligo si tiroida autoimuna.In plus o usoara hipotiroidie, pentru care fac tratament - 3 luni dupa care refac analizele …si poate scap de pastile. Nu imi pot da seama daca tratamentul pt glanda mi-a stopat vitiligo pt ca la mine boala nu este activa (am aceleasi pete de ani de zile), cum nici nu pot spune ca mi s-au repigmentat pete (cei drept nici tratament nu mai fac de vreun an de zile)
- la mine vitiligo e de sine statator, fara legatura cu alte organe (nu am probleme la tiroida);
2)Cristina, tratamentul pt tiroida a facut sa nu iti apara pete noi. De aceea ai vitiligo stabil. Daca nu tratai tiroida, acum erai muult mai rau cu vitiligo.