vitiligo la un copil de 1 an si 7 luni???

Va salut pe toti cei prezenti pe acest forum! Sunt o mama din Iasi care a descoperit in martie acest an, pe cand copilul meu avea 1 an si 3 luni, o pata pe gatul sau. Initial am crezut ca e vorba de o depigmentare normala, pe care multi copii o fac… au trecut lunile, si am ajuns si la dr dermatolog care mi-a dat diagnosticul: Vitligo. Inca nu pot sa cred ca un copil atat de mic poate dezvolta o astfel de boala, mai ales dupa ce am citit ca se manifesta cu predilectie la varsta maturitatii. Voi ce credeti? Sau mai bine spus, ati mai auzit astfel de cazuri? E vitiligo? Voi mai consulta un medic dermatolog. Nu sunt impacata cu acest diagnostic, dat de altfel dupa o simpla privire a petei - aceasta e pozitionata pe umarul stang, pana spre gat. Nu mai exista nici o alta pata in afara de asta… sau poate nu o vad eu? Tot acest medic ne-a si programat la nu stiu ce sedinte tratament la cabinetul particular. Inca nu stiu despre ce e vorba, astazi am discutat cu el, dar cum aflu va scriu… sau poate stie cineva dintre voi!

Din pacate v. poate apare la orice varsta. Aufost cazuri de oameni care au facut boala al 70 ani, dar si de copii de 7 luni care au dezvoltat boala.
Poate ca totusi nu este, sau poate ca e doar v. localizat, si nu se va extinde si la alte organe. Eu zic sa mergi si la alt doctor, eventual la un consult cu lamp Wood, sa vedem ce parere va avea. Trebuie sa urmaresti si evolutia petei, sa vezi daca se mareste sau nu (poti fotografia pata saptamanal sa -i urmaresti evolutia). Daca se mareste, e f. posibil sa fie v. V. mai apare si pe degete si palme, si acolo sa te uiti cu atentie, si pe organele genitale!

La ce tratament te-a chemat la cabinet? Sper ca nu e nebun sa faca pUVA la un copil de 1 ani si 7 luni!

Am decis sa mai vedem si alti medici inainte de a ne apuca de vreun tratament. Nu mai exista alte pete pe corpul copilului, ci doar cea de la gat, care mie mi se pare acum ceva mai mare… dar nu e foarte alba. e cu o nuanta mai deschisa decat pielea lui si mai ales decat pielea gatului care a inceput sa se bronzeze. Nu a stat prea mult in soare, ce-i drept, ci doar cat am mers la mici cumparaturi si mult mai mult, dupa ora 6 seara cand am stat mai mult la umbra. Am mai consultat un medic , dar prin telefon si zilele astea mergem sa-l si vada. Acesta e de parere sa incepem cu un corticoid puternic : Dermovat sau Elocom. Nici asa ceva nu as incerca pana nu am un diagnostic cert… mi se par mult prea tari pt un tanc asa de mic. Oricum, am inceput sa disper. Nu pot crede ca pruncul meu are asa ceva.

Am uitat sa precizez… degetele, palmele ii sunt cele mai bronzate, ca si picioarele de altfel… si nu mai apare nici o pata, oricat de mica… si nici pe organele genitale nu pare sa fie vre-o una.

In ceea ce ma priveste am aflat ca am boala pe la 12 ani… insa am avut de la nastere o zona depigmentata pe spate. Desi nimeni nu i-a dat importanta la varsta mentionata s-au produs eruptiile. Cred ca mostenesc boala, pentru ca astfel de pete are si o bunica. Incercati sa aflati daca si la dvs. in familie mai sunt bolnavi de vitiligo. Si mult succes!

Boala se transmite si peste 5 generatii, adica copilul o poate mosteni de la un stramos de la 1850! 80% din bolnavii de vitiligo nu au antecedente in familie.

Daca are o pata doar pe gat, e posibil sa nu fie v. sau sa fie v. localizat. Primele pete apar pe maini (palme si degete), laba piciorului, coltul buzelor si organele genitale. Daca are doar pe gat e doar v. localizat, asa ca nu e sigur ca se va extinde si pe alte zone ale corpului. Copilul sa faca un control cu lampa Wood si daca se vede alb probabil e V., asa ca incepeti tratamentul. Dar mai bine cu vitix decat cu Elocom si Dermovate, sunt cam tari pt. ub bebe.

La copilul meu am descoperit-o la 5 ani cu toate ca avea o pata maideschisa pe fundulet la care nu am dat importanta, fiind din Bt m-au trimis la Iasi, unde la Spiatalul Sf Maria s-a certificat vitiligo.Asa ca … nu e de mirare nici la 1 an si 7 luni. Mai consultati totusi din cate stiu petele de vitiligo sa fac intai in zonele cele mai sensibile…iar pe umar…eu stiam de ochi, de degete, incheituri…

Si umerii sunt o zona pentru care vitiligo are ,predilectie’’, mai ales ca umerii sunt si foarte expusi la soare, acolo bate soarele cel mai bine si, cand mergem la mare, pe umeri ne cojim prima oara! Ceafa este iarasi o zona in care vitiligo apare repede.

In concluzie, daca copilul are pete albe pe umeri sau ceafa, pot fi de la vitiligo!

Din pacate Vitiligo nu are frontiere nici in ceea ce priveste varsta si nici in cee a ce priveste tiparul bolii