Acum am descoperit ca exista forumul asta. am fost putin intimidat de mesajul de confirmare pe care l-am primit pe mail: “Bine ai venit pe forumul vitiligo.ro”. Spun asta pentru ca eu inca nu am mers la nici un medic pentru diagnostic, deci nu stiu inca oficial daca am vitiligo. Am cateva zone depigmentate (foarte mici la degete si in zona genitala), care mi-au aparut de vreo 2-3 ani. Fratele meu are insa vitiligo din copilarie. Eu am 29 ani. Imi tot spun ca trebuie sa merg la medic dar o tot aman. Probabil din rusine, probabil pentru ca stiu ca oricum nu prea se poate face nimic pentru tratare. Am vazut pe aici ca sunt deja tone de texte de citit, o sa-mi ia ceva timp sa parcurg ce e scris deja. Am o multime de intrebari, nu stiu cu ce sa incep.
In primul rand nu mai amana mersul la un medic. Daca ai vitiligo, e f. important sa incepi tartamentul cat mai devreme posibil, si mai ales sa te feresti de factorii declansatori sau agravanti. La 29 ani si eu aveam cateva pete pe zona genitala si 2 minipuncte pe o mana, dar la 30 ani boala a debutat in forta. Daca iti negi boala, nu te vindeci, ba chiar ti-o agravezi ca nu stii de ce sa te feresti. Citeste rubrica de Interdictii in Vitiligo, si apoi mergi la un medic sau la un spital cu lampa Wood, sa iti puna un diagnostic precis. Poate sunt doar niste simple hipodepigmentari. In general rata de transmitere de la parinti la copii a acestei boli este de 50%, iar daca fratele tau o are, tu nu ar trebui teoretic sa o mai faci. Dar mergi la un dermatolog bun sa iti pun diagnosticul, apoi mai vedem cum sa te protejezi sa nu se extinda.
merci pentru sfat. ai dreptate, in scurt timp am sa merg la un medic. cum sunt cei de la medicover?
si mai am o intrebare: ajuta la ceva cremele autobronzante?
La Medicover nu sunt medici buni, majoritatea sunt niste prosti. O amica de-a mea are alopecie insulara, si nu mi-a ascultat sfatul sa inceapa cu Alopexy si Zn si Seleniu. A fost la Medicover ca sunt ,medici buni’’ si aia i-au spus ca a luat o ciuperca, si au intoxicat-o degeaba cu tot felul de chimicale. Abia la Colentina i-au pus diagnosticul corect, adica exact ce i-am spus si eu inainte.
Eu zic sa iti iei trimitere la Spit. Colentina (de pe Stefan cel Mare) pt. control si examinare cu lampa Wood. Costa 70 000 lei. Daca in camera obscura se vor vedea petele albe sub lampa Wood, inseamna ca da, ai aceasta boala. Daca nu se vad, inseamna ca acolo mai ai pigment, dar mai putin. Daca testul iti iese pozitiv, roag-o (cu argumente financiare) pe d-ra care ti-a facut testul Wood sa te trimita la un medic mare din spital. Apoi te duci tu (cu plicul in buzunar) la acest medic, si el iti va confirma diagnosticul, si iti va da si un tratament.
Tu nu te speria, nu e sigur ca vei dezvolta boala, dar avand antecedente in familie, e bine sa stii de ce factori declansatori sa te feresti. Eu am ignorat factorii declansatori, si acum regret. NU face ca mine!
Buna ziua…vreau sa va spun ca eu sunt diagnosticata cu tiroidita cronica autoimuna si hipotiroidism, umrez tratament cu euthyrox de 75 de mg, intrebarea mea este daca e posibil sa fac si alte boli autoimune cum ar fi si vitiligo? Sunt cam speriata si de asta am postat aici intrebarea mea. Multumesc
Draga Andrutza, daca ai o boala autoimuna, inseamna ca ai o predispozitie genetica catre boli autoimune, deci teoretic sunt sanse ca in timpul vietii sa mai faci si altele. Numai ca practica a aratat ca cineva care are o boala autoimuna, risca sa faca vitiligo, si cam atat, rar se intampla sa mai faca si alta pe langa acestea doua (adica pe langa tiroidita autoimuna si Vitiligo).
Deci eu cred ca ai un risc mediu sa faci vitiligo, si mic sa faci si alte boli autoimune. Sfatul meu e sa citesti rubrica de interdictii in vitiligo si sa te feresti la maxim de factorii declansatori: un stres emotional puternic, soare puternic si chimicale care intra in contact cu pielea.
Daca petele sunt vechi nu te mai ajuta nimic. Zona genitala raspunde bine la tratament, si se trateaza la fel ca celelalte zone, ca tot piele si pigment e si acolo. Eu cred ca pUVA si nUVB sunt mult mai bune decar cremele autobronzante, sau incearca cu Vitix gel si Dermovate, alternativ.