Buna,
Ma numesc Lavinia, am si eu vitiligo de vreo 17 ani, nici nu mai stiu exact cand mi-a iesit prima pata alba. De felul meu am pielea deschisa la culoare si din cauza aceasta nu am observat prima pata. Abia cand am fost la mare in excursie, in clasa a VI-a, am observat pe genunchi primele pete si in jurul ochilor, din cauza bronzului. Am fost la medici si diagnosticul a fost vitiligo. Mi s-a interzis expunerea la soare. Am incercat tratament cu ultraviolete, dar am renuntat dupa cateva sedinte, apoi am primit meladinina dar nu am luat pentru ca mi s-a spus ca ataca ficatul, fiind prea mica pentru acest tratament. In fine, nu am mai luat nimic, petele s-au extins. Ce sa spun, ma deranjau si nu prea. Vara era groaznic, dar ma obisnuisem. In timp, nu mai devenise o problema capitala. Am trait cu aceasta problema ca fiind ceva ce oricine poate avea.
Acum, la treizeci de ani, am aproape tot ce imi doresc, un sot minunat si un baietel reusit, un serviciu care ma implineste, totul e bine. Petele aproape ca nu se vad, probabil s-au extins pe tot corpul, pentru ca sunt alba, dar nu ma deranjeaza si nimeni nu-si da seama ca am vitiligo, poate doar un ochi expert.
Intrebarea meA ar fi urmatoarea, daca cineva stie si poate sa-mi raspunda: exista efecte grave datorita faptului ca nu am urmat de atatia ani nici un tratament si petele s-au extins atat de mult? Mentionez ca in afara de faptul ca ma inrosesc repede si nu pot sta mult in soare fara crema de protectie, nu am sesizat alte probleme. Si o alta neliniste a mea este aceea ca baietelul meu sa nu mosteneasca aceasta boala. Am fost diagnosticata cu tiroidita cronica autoimuna tarziu, cand petele erau deja extinse. Doctorii mi-au spus ca daca ma tratam mai repede (iau L-Tiroxin de 25 de 6 ani), se putea evita vitiligo sau se putea trata si vitiligo. Oricum ar fi fost, vreau sa va spun ca nu regret nimic; nici vitiligo, pentru ca, decat sa am ceva mult mai grav, din care nu mai exista scapare, mai bine vitiligo. Sfatul meu, daca-mi permiteti, este sa va acceptati asa cum sunteti, daca nimic nu mai ajuta. Totul in lume are un rost. Traiti frumos si nu veti regreta nimic. Nici macar un vitiligo.
Va multumesc.
[color=red]
Am modificat titlul threadului in ceva mai sugestiv cu privire la continutul lui. Mircea