Vitiligo e ereditar?

Va adresez si eu o intrebare care ma framanta.

De curand am vazut niste articole privind vitiligo si mi-am dat seama ca exista un caz si in famila mea. E vorba de soacra care are o forma destul de puternica pe fata.
M-am casatorit acum doi ani si desi sotul mi-a mentionat ca mama sa are vitiligo nu am dat atentie acestui fapt, nu mi-am imaginat ca poate fi o problema mai ales ca sotul meu nu are nici un fel de urme pe el. Cred ca nici el nu stie prea bine ce presupune asta.
Nu am detalii fosrte multe despre vechimea bolii soacrei dar in mod cert ma lamuresc in cateva zile. Din cate am inteles aceasta s-a agravat in ultimii ani. Mentionez ca soacara are 64 de ani.

Citind mesajele de pe forum va spun sincer ca m-a cuprins panica.
As vrea sa stiu daca aceasta afectiune este erditara si daca exista riscul ca, atunci cand vom avea un copil, acesta sa mosteneasca boala soacrei? In famila mea nu au exista astfel de cazuri, cel putin eu nu stiu sa fi existat.
Va rog sa ma ajutati cu unraspuns daca se poate.
Va multumesc!

vitiligo e ereditar dar in nici un caz nu mostenesc toti urmasii. Daca ambii parinti sunt santosi, sansele sa se transmita de la bunici la copii sunt mici, sub 10 %. Daca sotul tau nu a facut pana la varsta asta, atunci probabil ca si copilul nu va face pana la varsta sotului, deci nu te mai panica degeaba.
In schimb sotul are sanse mai mari sa se trezeasca cu boala!

Multumesc pentru raspuns.
Sotul meu are 33 de ani si nu are nici un fel de semne in acest sens.
Care sunt sansele ca boala sa nu se manifeste deloc la el?
Daca fac o analogie a legaturii boala soacrei cu sansele sotului de a face vitiligo, pot deduce ca daca sotul va dezvolta boala si copilul ar putea sa o dezvolte?
Si inca o chestiune.
Daca copilul se naste in conditiile in care bola nu s-a declansat la sotul meu, se mai pastreaza legatura de cauzalitate? Sau existenta bolii declansate la concepere presupune transmiterea ereditara a acesteia catre copil?

Sotul tau inca mai are sanse sa dezvolte boala, dar pe masura ce trece timpul sansele scad tot mai mult. La mine s-a declansat la 30 ani, si la 30% din bolnavi boala se declanseaza intre 30-40 ani. Deci sotul tau inca mai are timp sa faca boala. E bine sa citeasca rubrica ,factori declansatori ai vitiligo’’, sa vada de ce trebuie sa se fereasca.

Copilul vostru are sanse de pana in 10% sa faca boala, daca sotul tau nu o face . Daca sotul o face, atunci sansele sunt si mai mari. Afectiunea se transmite 5 generatii, si daca in aceste 5 generatii nu se dezvolta boala, la a VI se pierde in lantul genetic si dispare. Parintii si bunicii mei nu au avut afectiunea, dar probabil au avut-o parintii strabunicilor. Mama lui bunica a avut poliartita reumatoida, adica tot o boala autoimuna, si e posibil sa fii mostenit si eu predispozitia.

Ca sa tragem o concluzie: atat sotul cat si copilul pot face boala.

Matra, deci istoria genetica a familiei poate sa conditioneze decizia ta de a avea un copil cu cineva ? :open_mouth:

ar fi o greseala ca un precedent de vittiligo in familia cuiva sa te impiedice sa ai un copil cu acea persoana. In primul rand sansele ca boala sa se transmita sunt de 10%, in al doilea rand sunt oameni care par sanatosi si au probleme mult mai grave decat vitiligo (boli de inima, predispozitie la cancer, diabet, miopie avansata, etc), deci sunt boli mult mai grave decat vitiligo. In al treilea rand, chiar daca copilul face boala, sunt sanse mari sa faca o forma usoara, localizata. Eu spre ex. am doar cateva pete mici pe maini, si, in afara de voi, de mama si de sora mea nu mai stie nimeni ca am ac. afectiune.
Asa ca nu te mai crampona de piedici inchipuite si fa mai repede un copil cu acel barbat cat sunteti tineri, si zi mersi ca mama lui mai e in viata, poate sa va ajute si inseamna ca are gena buna, traieste mult.

eu credeam ca doar oameni batrani au…ca doar la ei am vazut vitiligo…adica vedema pete dar nu avem absolut nici o iddee despre aceasta boala…eu am de 2 ani vitiligo si nu am vazut nici p perosna pana in 30 de ani sa aibe…tocmai de aiceea reactioneaza aiurea oameni cand ma vad…

la majoritatea persoanelor vitiligo se declanseaza pana in 30, hai 40 ani. Dar una e sa ai 30 ani si sa ai vitiligo de 1-2 ani (adica sa ai cateva pete) si alta e da ai 70 ani si sa ai vitiligo de 40 ani (esti aproape depigmentat). De aceea la persoanele in varsta boale e mai evidenta: a avut timp sa evolueze.