Mie mi-a aparut vitiligo brusc, a doua zi dupa expunere indelungata la soare, in orele de maxim pericol… si la un an dupa ce am avut arsura pe picioare si edem (mi s-au umflat gambele si a trebuit sa fac injectii). Deci eu m-as feri de soare.
Am mai fost la mare inca odata anul acesta, dar am fost blindat cu creme. Nu am suferit efecte negative, m-am bronzat f. bine pe tot corpul, mult mai bine decat colegi de-ai mei fara v. dar cu ten mai alb.
Petele s-au bronzat, dar mai putin in comparatie cu pielea sanatoasa din jur, adica diferenta tot se vedea.
nici eu nu cred ca soarele poate declansa vitiligo trebuie sa ne ferim de soare pt ca fara creme de protectie pielea poate suferi iar atunci cand nu mai exista prea mult pigment poti face cancer de piele …asta e!eu folosesc crema bioderma fluid care e super insa fond de ten am oarecare cu spf 15 si cand transpir rau vara ma ustura fata asa de tare incat imi vine sa urlu voi nu patiti la fel la transpiratie? nu stiu ce sa fac…daca imi iau un fond de ten cu protectie mare 50 o sa ma mai usture fata?dati-mi un sfat …am vit pe toata fata precizez…
EU Primele doua pete leam avut la glezna stanga si ochiu drept …
Si intro vara Plaja zi de zii , mam ars pe fata si pata de la ochi sa marit in jurul a tot ochiu… mia aparut si la celalalt ochi … in jurul buzelor si sub barbie … De la arsuri facute de soare unde am pete pe fata am fost ars de soare
@Mihaela: teoretic un fond de ten cu factor 50 te va proteja total de soare, deci nu ar trebui sa te arzi. Dar nu stiu ce se intampla daca transpiri.
@Florin: la tine e clar ca soarele ti-a declansat extinderea vitiligo. BNu trebuia sa stai in plaja la ore de varf si fara factor de protectie 30.
teo multumesc pt raspuns inca nu mi-am luat fond de ten cu spf 50 am cum am spus cu spf 15 si cand transpir ma ustura fata rau de tot ,eram interesata daca cei care au vitiligo pe toata fata simt usturimea si mancarimea asta pe care o simt eu si daca dispare cu un f de ten cu spf 50 poate imi raspunde cineva…
Buna ziua
In legatura cu soarele vreau sa va impartasesc experienta fetitei mele care a inceput sa se repigmenteze in urma expunerii la soare.Ca urmare am achizitionat lampa si am obtinut rezultate bunicele in 6 luni.
Deci , parerea mea - bazata pe experienta - este ca expunerea moderata la soare ajuta la repigmentare.
Va doresc sanatate si sa auzim de bine!
@Mihaela: pe tine de fapt de ce te ustura fata?? De la fondul de ten care se topeste sau de la petele care raman fara protectie in soare?
@Margareta: si eu traiesc aceiasi experienta ca si fetita ta: ma bronzez puternic vara, astfel ca toamna petele sunt insesizabile. Din pacate nu la toti pigmentul castigat ramane si iarna, el disparand in cateva luni
Ziper, la tine cum mai evolueaza firele albe de pe fata?? Ele au aparut pe fondul unor pete albe, sau au aparut simultan cu firele albe? Ai si zone in care ai numai fire albe, fara a avea pata sub ele?
Te intreb pt ca si mie mi-au aparut brusc niste fire albe in barba, dar pielea de sub ele e bronzata, si se bronzeaza la soare. Acum inca nu pot sa imi dau seama daca e vit sau pur si simplu mi-au albit ele de la un soc nervos (o ciocnire cu masina cu un tramvai, evitata de mine in ultimul moment).
Pt. Teo
Zonele cu fire de par albe coincid cu petele de vitiligo. La aparitir intâi au fost prezente firele si apoi pata.
Eu am simetric în barba de aprox. 1,5 ani. Prima pata am reusit sa o rezolv precum si cele mai mici. Problema este ca evolueaza.
Prima data se repigmenteaza pielea si apoi apar fire negre. Nu apar de la sine ci prin tratament.( tinctura de telina+ novitil
soare). La mine sunt dobândite genetic dar s-au declansat pe cale nervoasa. Dupa un soc nervos apar la intervale de 3-6 luni nu imediat.
Eu stiam de la dr Nedelcu ca daca ai doar fire de par albe si nu ai si pata sub ele, nu e vitiligo. Eu asa am, dar acum daca tu spui ca intai apar firele si apoi pata,…e posibil ca pata de vitiligo sa apara in viitor.
Cam la ce interval de timp iti apare pata, dupa ce ti s-au albit firele??? Eu le am de 3 sapt, nu am observat vreo evolutie. O sa merg la un control la dermatologul meu, se uita cu lupa si stabilim daca e v sau nu. Mie mi se pare ca nu e.
Si ce tratament ai urmat pt fire? Novitil+soare? Imi amintesc ca ai si smuls unele fire cu penseta.
Firele de par albe ce acopera petele de vitiligo, ocupa suprafata petei. Chiar daca pata este mica toate firele sunt albe. Nu unul ici unul colo. Toate firele sunt negre. Daca ai barba neagra si apare par alb clar delimitat, repet nu ici colo ci clar delimitat de parul negru poate fi vitiligo sau daca pielea nu este afectata poate fi poliosis. Eu am reusit sa rezolv in parte cum am mai mentionat . Problema este ca la mine s-a extins. Am smuls firele , am folosit tinctura de telina vitix+soare. Acum folosesec novitil. Întâi se castiga pigment de la margine, apoi spre interior. Firele negre apar mai tarziu , dupa 3-6 luni de tratament.
Este un smoc de vreo 12-14 fire albe, sub 1cm patrat. Clar ca este un smoc de fire albe bine delimitat de restul firelor negre. Daca era un fir alb, altul acolo, nu era vitiligo. Smocul de fire albe mi-a aparut brusc, si eu vad ca pielea de sub el e bronzata, si parca s-a bronzat si de la soare. Eu stiam de la dr Nedelcu ca un smoc de fire albe e vitiligo doar daca are si pata sub el, dar daca tu spui ca intai apare smocul de fire albe, apoi pata sub el, e posibil sa fie vitiligo.
Poliosis ce inseamna?
Nu inseamna neaparat ca este vitiligo sau o sa apara sub firele albe. Eu am precizat doar din experienţă personală şi atât.
Poliosis este o boala considerata autoimună in care apare pe o regiune par alb clar delimitat, fara a afecta pielea. De regula apare pe scalp, in partea frontala sub forma de smocuri de par. Mai rar pe corp sau barba.
Da, merci de precizari. Deci oricum ar fi (vitiligo sau poliosis) problema nu e usoara. Parca preferam sa fie o pata alba de vit. acolo, pt ca o rezolvam eu cu lampa, vitix si soare. Dar cu poliosis nu stiu cum sa abordez problema (daca se abordeaza).
Oricum in curand plec la mare 2 saptamani, si abia la urma ajung la un dermatolog. O sa imi spuna el care e natura petei. Pana atunci sper sa ma bronzez bine de tot, ca sa vad daca nu cumva mai am pe undeva pete ascunse, deja sunt destul de bronzat pe brate si fata. Anul acesta am stat bine cu pigmentul, m-am bronzat de cum a dat primavara, sper sa nu am evenimente neplacute din cauzaa soarelui.
PM de ce nu functioneaza ?
Buna eu am vitiligo de 9 ani si a incercat diverse tratamente,momentan il tin pe cel al doctorului nedelcu,insa dupa ce ma citit mai multe despre novitil as vrea sa il incerc.STITI CUMVA DE UNDE IL POT PROCURA SI CAT MAI CURAND?ms:)
Novitil este produs de firma Dermabest. Incearca
Mda stiu acolo am incercat,dar am facut comanda acum o saptamana si inca nu mi s-a raspuns.
Cei de la Dermabest sunt niste neseriosi, daca vrei sa primesti produsul in acest an eu te sfatuiesc sa insisti, sa ii suni din nou ca sa fii sigur ca il primesti.