Am sa va spun un lucru care mi se pare interesant si sunt curios daca vi s-a intamplat si voua, nu am mai auzit de asta. Saptamana trecuta am mers la o partida de fotbal cu prietenii, si am tras o cazatura frumoasa, m-am ales cu o julitura la cot care partial a fost pe pata care o am la cot. Acum rana incepe sa se vindece, si am observat ca pielea refacuta e pigmentata
Ce ai patit tu se numeste raspuns Koebner invers. Fenomenul Koebner inseamna dezvoltarea de leziuni izomorfice in zone traumatizate ale celor afectati de boli cutanate (psoriazis, vitiligo etc)
Raspunsul Koebner invers are loc atunci cand zona cutanata se vindeca ulterior unui traumatism. Au fost semnalate cazuri de vindecare dupa: zgarieturi, lovituri, infectii (rubeola, raceala) sau operatii.
Am schimbat numele topicului in ceva sugestiv si cu ocazia asta mi-a venit ideea pentru punctul 4 din regulamentul forumului: “Titlul unui topic trebuie sa reflecte pe cat posibil subiectul abordat. Astfel, titlul ‘Problema cu repigmentarea in urma tratamentului PUVA’ este de preferat fata de ‘Am o problema’.”
Merci pentru lamurire. Din cate observ esti foarte bine documentat si nu pot decat sa te laud pentru tot acest efort care il faci cu site-ul. Keep up the good work.
Ceva curios: de-a lungul vietii am invatat sa ma feresc, pe cat posibil, de micile accidente casnice , deoarece in urma lor , pe locul afectat de o zgaretura, taietura, au aparut mici pete. deocamdata nu s-au extins sau marit, de fapt de cativa ani nu s-au mai extins petele, in genere.
Sunt mandra posesoare a unor pete pe genunchi, varfurile degetelor, incheieturile picioarelor, sub brat, sub ochiul stang, la coltul ochiului drept, pleoape (machiaj permanent natural ). Uitandu-ma pe pozele din copilarie se remarca o involutie a bolii, neextinderea petelor plus o pigmentare masiva. cauzata bailor de soare. Recunosc, mai uitam uneori sa ma protejez cu o crema f puternica si foloseam factori mai mici, urmat acest fapt de o inrosire, chiar invinetire a zonelor si de o usturime formidabila dar si de o pigmentare semnificativa.
Tratament propriu zis am facut doar in primii 2 ani de la aparitie, pana la 6 ani, fara rezultate…pozitive, ca negative slava domnului: besici mari p zonele afectate…imi amintesc si acum cum jucam tenis avand in spatele genunchilor ditamai besicile…nu puteam indoi genunchii si alergam pe teren ca un mic robot de 6 ani:)
Ce mai, am lasat orice tratament si deocamdata boala nu si-a facut de cap
Ne mai auzim…
[color=red]ti-am corectat postul, te rog sa nu mai scrii cu “K” in loc de “ca”, “SHI” in loc de “SI” sau “d” in loc de “DE”. Sa lasam limbajul asta pentru chat; e dificil ca altii sa-ti urmareasca posturile daca scrii astfel.
Mircea
noroc cu voi…tenis…mi-am amintit cui am imprumutat racheta de badminton incerc sa o recuperez dupa 4 ani:)
Salut cre_kee, si bine ai venit! Eu unul sunt bucuros ca te-ai inscris aici, pentru ca este nevoie de optimismul si glumitele tale. Iar despre racheta de badminton, sa-i dai box celui care nu ti-a adus-o crezand ca ai uitat de ea.
L-am gasit in pagini albe…vede el:)
si mie mi s-a parut ca petele au tendinta de repigmentare la soare, dar nu pot sa spun sigur. Vedem la vara!
la mine soarele a rezolvat 80% din pete:)
Buna,
Am citit pe un alt forum despre cineva care spunea ca are V. si s-a repigmentat in timpul vacantei la mare inlociund crema de protectie cu uleiul de masline.
Voi credeti ca este posibil asa ceva?
Altcineva spunea ca facuse diverse tratamente ptr. V, si nu se vedea nici un rezultat. In timpul stagiului militar un medic miltar l-a sfatuit sa-si dea cu tinctura de iod pe pete si sa se expuna la soare. El spunea ca dupa 6 sau 8 sedinte petele s-au repigmentat si nu au mai aparut altele, si mai spune ca sunt 29 de ani de atunci.
Voi care credeti ca este explicatia?
Tu ce crezi Mircea , ca am vazut ca esti bine informat?
Greu de spus daca repigmentarea e din cauza tincturii de iod, respectiv a uleiului de masline. E posibil sa fie adevarat, dar asta nu inseamna ca automat e valabil pt toti ceilalti bolnavi de vitiligo. E adevarat pt. cei ale caror pete AU TENDINTA SA SE BRONZEZE LA SOARE. Dar nu si pt. ceilalti. Spre ex. Arinna si cei ale caror pete se maresc la soare, pot sa-si dea cu tincturi de iod si ulei de masline mult si bine, nu se vor bronza deloc stand in soare. Mai mult, se vor alege si cu alte pete albe (sper ca nu te-ai suparat ca te-am dat exemplu, Arinna).
V. e o boala diferita de la caz la caz, de aici si multitudinea de tratamente. Eu cred ca e adevarat ca s-au bronzat cu iod si ulei de masline, dar parerea mea e ca se bronzau si cu Vitix, melaoline sau alti psoraleni, pt. ca pur si simplu asa erau petele lor facute: sa se bronzeze la soare la un moment dat al evolutiei lor. Baiatul care s-a bronzat in armata acum nu stiu cati ani, va dati seama ca nu auzise atunci de psoraleni sau alte medicamente. A dat si el cu ce a gasit. prin unitatea militara; eu cred ca si azi s-ar fi bronzat cu medicamentele actuale!
Eu zic sa incercam cat mai multe medicamente, inclusiv naturiste (Mircea, eu zic ca nu aveai motiv sa te superi pe Arinna) si sa ne canalizam pe cele care dau rezultate.
Lumina solara reprezinta totalitatea radiatiilor electromagnetice emise de soare dar din punctul de vedere al tratamentului pentru vitiligo ne intereseaza doar cele cu o lungime de unda mai mica de 380nm adica ultravioletele.
Datorita absorbtiei stratului de ozon 99% din radiatia UV care ajunge pe Pamant este UVA. Cum in momentul de fata cele mai eficiente tratamente pentru vitiligo sunt nbUVB si PUVA nu e de mirare de ce pentru unii soarele are efect terapeutic. Problema este ca spectrul solar este mult mai larg si expunandu-te neprotejat ai contact cu o restul gamei de radiatii care poate declansa o extindere a bolii.
De aceea tratamentul se face cu lampi speciale care emit doar radiatiile utile bolnavului de vitiligo.
Asa e! Sunt de acord 100% cu tine.
cre_kee mai esti? Vezi ca am la profilul meu adresa de yahoo mess, da-mi add la ea te rog. De asemenea, toti de pe forum daca vrei sa vb cu cineva, add me. Merci.