oare am si eu?

buna ziua. sunt noua pe aici si ma bucur ca v-am descoperit. as dori sa va intreb ceva. cam acum 20 de ani mi-a aparut o pata pe spate de marimea unui banutz si medicul a zis ca e depigmentare. pana in prezent nu s-a marit si nici altele nu au aparut. este alba si la soare se face roz si se cojeste. oare e V?

Greu de spus. Trebuie sa privesti asupra familiei, sa vezi daca a avut vreun mebmru al familiei vitiligo. Daca da, e f. posibil ca si tu sa ai boala , dar o forma stabila.

Daca nu se bronzeaza la soare, inseamna ca nu mai ai pigment acolo. Cazua poate fi un soc chimic (ti-a cazut o substanta chimica pe spate) sau de la soare. Daca spui ca nu s-a marit in 20 ani si nu ai membri ai familiei cu aceasta boala, sunt sanse mici sa fie vitiligo. Chiar daca ar fi fost vitiligo localizat, tot s-ar fi marit pata in 20 de ani. Eu am avut 15 ani vitiligo localizat, si pata s-a marit in salturi odata la cativa ani, apoi a stagnat, si iar s-a marit, si asa mai departe, dar nu a depasit niciodata zona respectiva.

Tu poti sa mergi la un consult medical dermatologic, dar e greu de spus daca ai sau nu ai boala. Marginile cum sunt, regulate sau neregulate?

Totusi, ca sa fii precauta, sa te feresti pe cat posibil de factorii declansatori (ii gasesti la rubrica ,Interdictii in vitiligo’’), caci odata declansata boala nu ai cum sa o mai opresti.

multumesc frumos. nimeni din fam. nu are din cate stiu eu. da, marginile sunt aproape regulate, ca un banut mai oval putin crestat pe margine.

In vitiligo petele au un contur neregulat, si eu am pete ovale, uneori crestate pe margini (cand se maresc, nu se maresc uniform in toate directiile, si de aceea apar aceste crstaturi pe margini).

E f. greu de spus daca ai sau nu. In plus nu stiu daca nu ai si in alte zone si nu stii de ele. Poti sa iti iei trimitere la Spitalul Colentina la dermatologie (cel de pe Stefan cel Mare), au o lampa Wood acolo si se va vedea la lampa Wood daca ai sau nu alte pete, pe maini sau pe fata.

Eu daca ma feream de factorii declansatori, poate nici acum nu aveam boala. Am crezut ca daca am numai intr-o zona de 15 ani, nu se va extinde. Mare greseala!!!

in alte zone ale corpului nu am gasit. e cam greu sa ajung la Buc pt ca sunt din provincie. mercik pt sfat. cred ca incep sa ma sperii putin :blush:

credeam ca esti din Buc. Nu e nici o problema ca esti din provincie, sunt si pe acolo medici buni. Insa sa te feresti de factorii declansatori, daca ai o pata alba inseamna ca punctul tau sensibil e pielea. Sunt putine substantele care produc pierderea permanenta a pigmentului la oamenii sanatosi. Un om cu pielea sanatoasa isi revine dupa 1-2 luni, si isi recapata pigmentul. Cine are probleme cu pielea, isi pierde pigmentul dupa o asemenea aventura.

Insa acestea sunt simple supozitii. Tu trebuie sa te feresti la maxim de factorii declansatori, iar daca mergi la mare, sa folosesti crema de protectie 40 sau 50.

Buna! De 1 zi am fost diagnosticata, am vitiligo. Ceea ce pot spune este ca am avut o pata alba foarte mica in partea superioara a piciorului stang, apoi a aparut alta, pe aceeasi parte a corpului, dar sub brat, iar acum le-am descoperit in zona ochilor. Diferenta dintre aparitii sau eruptii, in timp, este de aproximativ 5 ani. Nu am stiut prea multe despre aceasta boala de aceea nici nu le-am dat importanta, mai ales ca aveau dimensiuni fff mici. Cele de la ochi mi-au aparut aproximativ de acum 1 luna, iar ieri am mers la medic, dupa ce m-am infrmat un pic despre depigmentare, si mi-a confirmat ca am vitiligo.
Sunt din jud. Cluj si m-ar interesa daca cineva stie un medic dermatolog care se ocupa si de aceasta afectiune a pielii. Mi-a fost recomandata o crema cu corticoizi Dermovate si sa fac un control endocrin, dar as dori sa cer si o alta parere.
Discutiile de pe forum m-au ajutat foarte mult, pentru ca altfel as fi fost mult mai deprimata. Mutumesc!!!

Buna Mirela,

Ia-o usor, daca a evoluat incet in 5 ani, inseamna ca e posibil si ca pe viitpr sa evolueze tot incet. Nu da cu cortisteroizi pe fata, foloseste Vitix si Advantab Milk pt. zona fetei.
Citeste si rubrica de interdictii in V., este f. important sa stii de ce sa te feresti.