Azi am fost la un control cu lampa Wood, mai mult din curiozitate decat de altceva. M-au bagat in camera obscura si au pus lampa pe mine si sa vezi surprize, surpize: pe maini nu mi se vede nici macar o pata de vitiligo. Eu am numarat vreo de 30 pete la lumina soarelui, acolo nu se vedea nimic. Parca putin se vedea o urma vaga la prima pata aparuta, dar pe maini alte pete nu se vad. Se vedeau scamele de pe sacou si de pe haine, se vedea urma de detergent de pe cravata, dar nu mi se vedeau petele de vitiligo de pe maini. La inceput doctora a zis ca nu e vitiligo, dar cand a vazut ca am 2 pete vizibile la lampa Wood pe fata, la coltul buzelor, a tras concluzia ca da, e vitiligo, dar repigmentat (mai putin petele de pe fata). M-a luat rasul, ce sa mai zic, mie mi se vad petele la bec si la lumina naturala, si nu mi se vad la lampa WOOD? E de rasul-plansul…
Voi ati mers la vreun control cu lampa Wood? Cum a fost, cat de bine s-au vazut petele voastre?
PS: daca vreti sa faceti gratis un control cu lampa Wood, mergeti la discoteca; acolo luminile colorate au acelasi efect ca si lampa Wood, se vede la fel: scamele de pe haine, detergentii ramasi in blugi, petele de vitiligo de pe maini, etc…
As vrea sa stiu daca pot fi diagnosticat cu o alta lampa decat Wood.
Concret un prieten ce are, scule" de discoteca, ma refer la lampi lumini, mar putea ajuta in sensul asta. As vrea sa stiu cum se efectueaza controlul: la intuneric, aproape de corp, ce culoare trebuie sa aibe petele…
Intreb acest lucru deoarece am mai multe goluri in barba foarte mici si nu pot sa-mi dau seama daca este sau nu vitiligo si sa actionez in consecinta.
Daca poate cineva sa-mi dea raspuns, sau are vreo experinta cu lampa wood as fi recunoscator.
Multumesc mult.
Am achizitionat un bec incandescent cu lumina neagra la pretul de 10 RON.
Avand tenul deschis nu mi-a dezvaluit nimic, doar petele mai vechi se vedeau mai conturat. Pentru cele ,potentiale" nimic convingator.
Totusi pentru cei cu pielea mai inchisa il recomand; se poate folosii intr-o lampa de birou obisnuita, sau in orice dulie, intr-o incapere fara surse de lumina.
Este pentru DIAGNOSTIC, nU pentru Tratament! Atentie sa nu va ardeti.
Am fost la Colentina si mi s-a facut controlul cu lampa Wood. In toata incaperea se vedeau doar petele… albe, stralucitoare… Pe vremea aceea nu eram convinsa ca am vitiligo( nici nu stiam multe despre)… si doctorita aia nu mi-a spus nimic
Am aflat acum 6 ani ca am vitiligo. De atunci nu mi s-a mai extins (sau cel putin n-am observat), insa aseara la dus dupa o analiza a pileii, asa cum fac deseori, mi s-a parut ca vad o pata alba (ce pare a fi pata de vitilgo)… Nu-mi dau seama exact daca este sau nu pata de vitiligo, eu avand tenul deschis la culoare, iar pata fiind localizata putin mai jos de marginea slipului, unde oricum pielea este mult mai alba (nebronzata).
M-am gandit sa fac o examinare cu lampa wood, nu stiu ce altceva sa fac…
Va rog, daca cineva imi poate recomanda un dr. sau o clinica. Am citit despre multe experiente neplacute, despre aceasta examinare.
Va multumesc anticipat!
nu este nimic neplacut in aceasta examinare.
|Eu am fost la Clinica Colentina, sectia Dermatologie. Iti trebuie doar bilet de trimitere de la medicul de familie. La casierie platesti taxa de aprox 10 RON, apoi stai la coada.
Cand iti vine randul, te baga intr-o incapere obscura, iti dai putin de slip in jos, si doctorita pune lampa (care seamana cu una de birou) pe presupusa pata. Daca apare alb-sidefiu, rezultatul e pozitiv si ai vitiligo. Daca apare doar culoarea pielii, rez e negativ.
Bafta.
Multumesc frumos, Teo!
Atunci cand am spus despre “experiente neplacute”, ma refeream la faptul ca unor persoane nu li s-au vazut petele de vitiligo la lampa wood, chiar daca ele se vedeau foarte bine cu ochiul liber.
Si mie mi s-a intamplat asta la unele pete de pe maini. Dar explicatia e simpla: acele pete care nu se vad cu lampa Wood inca mai au pigment pe ele, adica pigmentul nu s-a dus de tot. Si de aceea se vad cu ochiul liber, dar nu se vad la lampa. Dar la tine, petele fiind noi si netratate, cred ca se vor vedea cu lampa Wood.
Multumesc, Teo ! Am inceput sa ma dau cu protopic pe presupusa pata. Sunt speriata acum…timp de 6 ani am sperat sa nu vina niciodata clipa in care sa mai descopar si alte pete. Maine mi-am propus sa ma duc la Colentina pt. examinare cu lampa wood.
deci ai vitiligo…
of, asta e , nu dispera, bine ca ai aflat la timp, boala asta poate fi tinuta sub control daca incepi tratmaentul la timp.
In primul rand inventariaza zonele in care ai vitiligo (adica sa vezi unde ai pete).
Apoi foloseste vitix gel pe aceste pete, de 2 ori /zi.
Iti dai cu crema factor de protectie 30, ori de cate ori iesi din casa, pe zonele expuse (daca ai pete de vitiligo pe aceste zone).
Daca se extind petele, treci si la Vitix tablete (deocamdata nu e nevoie).
Tine dieta, pe care o gasesti pe forum.
Bafta!