Bună. Aș avea câteva întrebări. Dar ca un scurt istoric: Eu pe față, mai ales pe partea stângă a feței am semne rămase de la acnee, plus alte coșuri. Acum ceva timp, cred ca acum 6 luni am observat niște pete albe doar pe obraz și credeam că pielea e mai sensibilă acolo și de asta au apărut. Apoi am observat acum 2 luni că am o pată, nu foarte decolorată, sub buza inferioară și am inceput să mă panichez extrem de tare. Am fost la un dermatolog și mi-a zis ca pielea doar a pierdut pigment și nu mai am ce face, din cauza vitaminei C, pentru ca foloseam la vremea respectivă. Apoi am fost la alt dermatolog și mi-a zis că e pitiriazis alba pentru ca pielea încă are pigment și mi-a prescris Elidel. Nu mi-a inspirat prea multă încredere doamna, așa că am fost la alt dermatolog și mi-a zis ca am Vitiligo. Mi-a prescris Locoid și Protopic, plus Vitix pastile, dacă vreau să le iau doar…ceea ce mi s-a părut ciudat… Pana la urma le am luat, alături de alte vitamine, și nu observ mai nimic, am mâncărimi in zona gurii destul de mari și observ mici puncte alte care apar, dar doar dacă te uiți atent și in zona de obraz unde am pata mi-au mai apărut coșuri. Mi e frică să nu se extindă din ce în ce mai tare…Pe alte zone ale corpului nu am nicio pată, mă uit de 2 luni in fiecare zi sa văd dacă apare ceva și nu. Întrebările mele sunt următoarele…
E normal ca pe acele zone albe sa mai apara și coșuri?
E posibil să-mi apară și pe corp?
Ar trebui să folosesc lampa din timp pe zonele de pe față? adică să nu las să se răspândească? am văzut ca aceasta e cea mai buna pentru acest diagnostic…
Săptămâna asta mai am consultație la 2 dermatologi pentru că de 2 luni nu a existat să treacă în care să nu plâng și sa încerc sa accept… De 7 ani mă lupt cu acneea și când a inceput să mai dea înapoi…mi-au apărut altele…Un cerc din care mă întreb dacă voi mai ieși vreodată….
E bine că mergi la mai mulți dermatologi și nu te-ai oprit la primul diagnostic greșit. Din ce înțeleg ești diagnosticată cu vitiligo, pasul următor este să iei tratamentul prescris pe o perioadă mai lungă de timp. Tratamentele pentru vitiligo se iau pe durate lungi de timp pentru a fi eficiente (vezi concluziile acestui studiu restrospectiv)
Pentru mine, cea mai eficientă a fost lampa lampa nbUVB. În special pe față, pielea a răspuns foarte bine. M-a ajutat să fac poze ca să urmăresc progresia.
Din experiența mea vitiligo doar s-a extins odată cu vârsta. Am avut perioade de extindere și de stagnare. Însă fiecare om e diferit, și e dificil de prezis cum va progresa boala ta.
Din ce știu durata bolii e unul din factorii care influențează eficiența unui tratament. Asta înseamnă că petele recente sunt mai ușor de tratat. Nu găsesc acum un studiu care să susțină asta dar îți recomand să abordezi subiectul cu medicul tău.
Deasemenea problema asocierii dintre acnee și vitiligo e un subiect care poate fi mai bine abordat de medicul tău curant.
Mulțumesc pentru răspuns. După ce ți s-au pigmentat porțiunile afectate, s-au mai depigmentat în timp? Sau asta ține și de faptul că ar mai trebui întreținut din când în când cu lampa?
Contează ce lampă cumpăr? Adică modelul? Am sunat la cei de la Elmed și mi au zis că prețul e de 3400 lei…ceea ce mi se pare cam mult… Am văzut ca este pe emag in jur de 1200 lei… cu specificațiile aferente…uvb de 311nm.
Multumesc mult. Ca o curiozitate, ai reușit să “scapi” de tot de acestea? Sau odată ce ele sunt apărute…tot ceea ce putem face este să le ținem sub control?
Am înțeles… sper și eu să fie așa… Astăzi am fost la medicul de familie să-mi zică dacă sunt ok analizele și sunt ok, și i-am zis de afecțiune, că doar pe față am, și mi a zis că e doar o chestiune de timp până o să se răspândească pe tot corpul…ceea ce a dus la o sesiune puternic dezvoltată de plâns :////
Primele pete mi-au apărut pe la 4-5 ani și pănă pe la 20 nu am mai avut nici o pată nouă. Pot trece zeci de ani până să-ți apară pete noi sau poate că nu vor apărea niciodată. Sugestia mea este să citești cât mai multe despre vitiligo din surse reputabile încât să fii un pacient informat:
Hei…am o întrebare… E normal ca atunci când s-a dus roșeața de pe o pată, (după ce am dat cu lampa) în momentul în care face contactul cu apa sau doar ating pata aia…să se facă roșie înapoi?? Chiar nu înțeleg …. Mi e și frica să mă mai dau…
Buna Paula. Da, dupa poze pare vitiligo la fata. Nu este cauzat de acnee, insa ambele sunt afectiuni inflamatorii, deci sunt oarecum legate (adica aparitia vitiligo sa favorizeze recidiva acneei). Faptul ca petele te mananca inseamna ca sunt in expansiune, se maresc. Cam o pata de marimea alei tale am avut si eu la fata, si am repigementat-o cu lampa nUVB. Nu se repigmenteaza la aceiasi culoae ca pigmentul original, dar tot e mai bine decat pielea alba. Sfatul meu este sa continui cu Vitix gel de 2 ori pe zi, si pastile vitix 2 pe zi din mai pana in septembrie, apoi pauza (acum poti lua o pastila pe zi pana in decembrie). Daca ai lampa, este bine sa o folosesti de 3 ori pe saptamana, dar sa incepi cu timp de 1 minut. Pielea se arde usor de la lampa, de aceea se inroseste si apoi te ustura cand dai cu apa fieribinte. Ca masura de precautie, cand iesi afara si e soare sa iti dai cu crema de protectie pe fata, iar la vara si pe maini.